Kuchnia

Ciasta & Torty

Bezglutenowe brownie z ciecierzycy

Ciasto:
2 puszki ciecierzycy / 3 szkl ugotowanej ciecierzycy
1 szkl masła orzechowego
1/2 szkl syropu klonowego lub syropu z agawy
1/2 szkl prażonej mąki z amarantusa
1/2 czekolady drobno posiekanej
1/4 szkl kakao
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
1/2 czekolady
1/2 szkl mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki chili
do posypania: 1/2 łyżeczki cynamonu połączona z 1/8 łyżeczki chili

Piekarnik rozgrzać do 175 st. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować na gładką masę. Wmieszać posiekaną czekoladę.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Natrzeć dłonie olejem i przełożyć masę do foremki, spłaszczając ją i wyrównując. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec 30 min. Wyjąć na blat i wystudzić.
Przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w małym rondelku, doprowadzić do bulgotania i gotować 2 min. Odstawić do schłodzenia na 30 min w chłodne miejsce i oblać ciasto. Wyrównać polewę i przez sitko obsypać cynamonem wymieszanym z chilli, kiedy polewa zastygnie można kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation