Kuchnia

Przystawka

Racuszki rzucane przepis - Galeria - Gotujmy.pl

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 12

Racuszki rzucane - SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
5 jaj
2 czubate łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
3/4 szklanki ciepłego mleka
skórka z otartej cytryny do smaku
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Racuszki rzucane - PRZYGOTOWANIE:
Jajka wbić do miski i ubić na puszystą pianę z cukrem.Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku i niewielkiej ilości cukru oraz mąki zostawić zaczyn do podrośnięcia w ciepłym miejscu.następnie wsypać mąkę do ubitych jaj oraz wlać zaczyn dodać śmietanę i roztopione masło oraz otartą skórkę z połówki cytryny i ręką wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.Oprószyć mąką po wierzchu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem.Nabierać łyżką ciasto i kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor.Osączyć upieczone racuszki na ręczniku papierowym,zimne oprószyć pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation