Kuchnia

Słodkości

Sernik z ciasteczkami Oreo

Łatwe w przygotowaniu ciasto, które zachwyci każdego miłośnika serników i każdego fana ciasteczek Oreo. Robi się bardzo szybko (5 minut + pieczenie), nie ma ryzyka powstania zakalca. Jedyny minus - musi stać przez kilka godzin w lodówce. Najlepiej całą noc. Ale jeśli oprzesz się pokusie, rano zjesz najlepszy sernik na świecie!


Spód:

200 g ciasteczek (np. Digestive albo kakaowych herbatników),
75 g masła


Masa serowa:

700 g twarogu potrójnie mielonego,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
200 ml kwaśnej śmietany (12% -18%),
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
200 g białej czekolady,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli,
16 ciasteczek Oreo (1 duża paczka)


Przygotowanie: 5 minut, pieczenie: 60 minut

1. Zacznij od przygotowania spodu do sernika. Ciasteczka drobno zmiel blenderem. Możesz też użyć maszynki do mięsa. Masło rozpuść. Do pokruszonych ciastek dodaj masło i dokłądnie wymieszaj. Masa ma przypominać mokry piasek.

2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstaw do lodówki.

3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

4. Twaróg zmiksuj z cukrem na niskich obrotach. Stopniowo dodawaj jajka. Następnie dodaj śmietanę, mąkę, wanilię i sól. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj roztopioną czekoladę i pokruszone ciasteczka. Masę serową przelej na spód z ciasteczek. Tortownicę przykryj od góry folią aluminiową.

5. Piecz 50 minut w 170 st. C. Następnie zdejmij folię z wierzchu i piecz jeszcze 10 minut. Boki ciasta muszą się ściąć, środek może być lekko galaretowaty. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do ostygnięcia. Następnie wstaw do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation