Kuchnia

Słodkości

Sernik z Oreo


Składniki:

Spód:

150 g ciasteczek (bez masy)
50 g masła (roztopionego)

Masa serowa:

800 g zmielonego twarogu np. z wiaderka
3 jajka
160 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
1 łyżka cukru waniliowego

Oraz:

400 ml śmietanki 30%
1-2 łyżki cukru pudru
kilka sztuk ciasteczek Oreo



Przygotowanie:

Spód: Ciasteczka pokrusz na drobne kawałki, następnie rozdrobnij w malakserze (można zmielić). Masło umieść w rondelku, podgrzewaj na średnim ogniu, aż się roztopi, dodaj do rozdrobnionych ciastek i dokładnie wymieszaj. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, przesyp masę z ciastek i dokładnie ugnieć łyżką. Ciasto podpiecz przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (polecam położyć kawałek folii aluminiowej pod foremkę, aby zabezpieczyć kuchenkę przed ewentualnym zabrudzeniem). Blaszkę ze spodem wyjmij z piekarnika i przestudź.


Masa serowa: Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym i zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę i ponownie wymieszaj masę. Na końcu cały czas miksując dodawaj po jednym jajku (miksuj tylko do połączenia składników). Gdy masa będzie gładka i jednolita, przelej ją na spód podpieczonego i wystudzonego ciasta.


Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 75 minut, aż masa stężeje. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Przed wyjęciem z blaszki i ozdobieniem sernika, należy go schłodzić w lodówce (wstaw do lodówki na całą noc, albo dłużej).
Zimną śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder do smaku i delikatnie wymieszaj. Schłodzony sernik wyjmij z blaszki i udekoruj ubitą śmietanką i pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation