Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zdjęcia dla przepisu: Pieczone pierogi ze szpinakiem przepis dodany przez akas5 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Pieczone pierogi ze szpinakiem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Czas smażenia: 15 min.
Składniki
Ciasto:
mąka 1 kg
oliwa z oliwek 5 łyżek
woda ciepła 1,5 szklanki
Farsz:
szpinak (świeży lub mrożony) 2 opakowania
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek granulowany 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 5 łyżek
kapary 4 łyżki
jajko - roztrzepane 1 szt
Sposób przyrządzenia
Mąkę przesiać, wrzucić do miskirazem z oliwą z oliwek i ciepłą wodą. Wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć
do folii.
Szpinak rozmrażamy, odlewamy nadmiar wody.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Dajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy i
dodajemy szpinak. Jeszcze chwilę dusimy i dodajemy przyprawy do smaku:sól, pieprz i czosnek
granulowany. Na końcu dodajemy kapary.
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy kółka. Nakładamy dużą ilość farszu i zlepiamy.
Pędzelkiem każdego pieroga smarujemy.31.7.2014 Pieczone pierogi ze szpinakiem - Drukuj przepis - Przepisykulinarne - Internetowa książka kucharska
http://www.mojeprzepisy.pl/Drukuj_przepis/20172226262228/ 2/2
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 25 minut. Temperatura piekarnika 190 stopni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation