Kuchnia

Desery

Ciastko z gorącą czekoladą (Lava Cake)

Składniki: ( na 4 porcje w kokilkach o średnicy 9,5 cm)

113 g masła
170 g czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 70 g mlecznej)
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 pełne łyżki mąki pszennej
szczypta soli


Sposób wykonania

Czekolady wraz z masłem rozpuścić (można w kąpieli wodnej lub w garnuszku umieszczonym na palniku o niewielkiej mocy). Odstawić na bok by masa nieco przestygła.

Całe jajka, żółtka i cukier ubić na niemal białą, gęstą pianę. Dodać mąkę i sól, a następnie masę czekoladową. Krótko zmiksować, by składniki dobrze się połączyły.

Wnętrze kokilek dobrze wysmarować masłem i obsypać kakao. Wlać przygotowaną masę do 3/4 wysokości naczyń. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 220C od 8 do 12 minut.

Uwaga: Czas pieczenia może być różny dla różnych piekarników. Ciastko powinno być dobrze ścięte po bokach i z wierzchu, natomiast wnętrze powinno pozostać płynne. W moim piekarniku Lava Cake było idealne po 9 minutach pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić kokilki na minutę. Lekko podważyć nożem brzegi ciastka i wyłożyć je na talerzyki.Można też podać ciastko nie wyjmując go z naczynek do zapiekania.

Wierzch ciastka oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami, sosem owocowym lub bitą śmietaną.

Smacznego :)

* Ciastka można upiec również w foremkach na muffinki, ale ponieważ są sporo mniejsze trzeba będzie skrócić czas pieczenia.

http://zmiksowani.pl/przepis/697960
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation