Kuchnia
Niam
Boscotti z żurawiną i gorzką czekoladą
Składniki na ok. 30 biscotti:
70 gr masła miękkiego
3 jajka (M)
330 gr mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
180 gr cukru
110 gr żurawiny suszonej
70 gr gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałki
Skórka otarta z jednej średniej lub dużej cytryny
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę połączyć, wymieszać.
Cukier i cukier waniliowy zmiksować z masłem na jasną puszystą masę (masło musi być miękkie).
Do maślanej masy dodawać pojedynczo jajka, miksować na średnich obrotach. Kolejne jajko dodać kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
Na koniec wsypać mąkę i wymieszać do połączenia się składników.
Wsypać skórkę z cytryny, żurawiny i czekoladę, wymieszać dokładnie, ale krótko.
Ciasto będzie gęste. Wyłożyć je na oprószony mąką blat lub stolnicę. Zagnieść krótko, podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o średnicy ok. 3-4 cm., zawinąć w folię spożywczą, końce zwiną. Wałki włożyć do lodówki na min. 1 h, ale można zostawić na noc.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Wałki wyjąć z lodówki, zdjąć folię spożywczą!ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić duży odstęp, bo ciasto sporo urośnie.
Piec przez ok. 20-25 min do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestudzenia na ok. 15 min.
Następnie położyć wałek na drewnianej desce i ostrym nożem z tarką, kroić ukośne plastry o gr. ok 1,5 cm. (mogą się lekko kruszyć).
Ciastka ułożyć płasko na blasze (tej samej na której były wcześniej pieczone), wstawić do piekarnika i opiekać po 6-7 min z każdej ze stron (po 6 min. przy pomocy łopatki lub szczypiec przełożyć ciastka na drugą stronę i ponownie włożyć do piekarnika). Jeśli będą się zbyt szybko rumienić zmniejszyć temperaturę do 160 st.
Wyjąć z piekarnika i ułożyć biscotti na kuchennej kratce do całkowitego wystygnięcia i stwardnienia.
Zimne przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszcze.
Smacznego.
MA==