Inne

ciacha

Sos serowy w zapiekance z klusek śląskich - Kuchnia - WP.PL

Sos serowy w zapiekance z klusek śląskich

przepis lubi: 3 osoby 4/5 10 głosów
Sos serowy w zapiekance z klusek śląskich autor: WP.pl
Dania główne, Makaron, zapiekanki, pizza, Do 30 min, Łatwe, 2 osoby, Obiad, Polska
DRUKUJ
0
udostępnij

DODAJ DO ULUBIONYCH
Składniki
dla 2 osób:
1 opakowanie mrożonych klusek śląskich.
sos serowy
150 ml śmietanki 30%
100 g żółtego sera (łatwo topiącego się)
2 żółtka
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa
świeże listki oregano
KALKULATOR MIAR I WAG


Przygotowanie
Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu pamiętając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, aby kluski się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu łyżką cedzakową i odkładamy na moment na bok.
Do miseczki wlewamy śmietankę i roztrzepujemy ją z żółtkami, dodajemy żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
Lekko przestudzone kluski układamy do posmarowanej wcześniej olejem formy do zapiekania lub blaszki i polewamy sosem. Dodajemy parę gałązek oregano oraz posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wkładamy do rozgrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
----------
Przepis na dosyć nietypową i bardzo sytą zapiekankę, w której skład wchodzą kluski śląskie i sos serowy. Jest wiele rodzajów sosu serowego. Do najbardziej znanych należą tradycyjny w kuchni angielskiej sos z sera Cheddar oraz jego francuski ekwiwalent sos Mornay, robiony na bazie sera Gruyere. Sos serowy ma w kuchni wiele zastosowań. Może być dodatkiem do mięs, makaronów, warzyw lub służyć jako dip do nachos. Sos ten świetnie się też nadaje do wszelkiego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych, warzywnych i z makaronu.
Źródło zdjęcia: TanioSzybkoSmacznie.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation