Kuchnia

jedzonko

("tagliatelle")
- 6 MARCHEWEK
- 6 CUKINII
(sos):
- 400 gramów PASSATY 100% POMIDOROWEJ,
- 2 pokrojone w kostkę CZERWONE PAPRYKI,
- 2 pokrojone w kostkę CEBULE,
- 4 ząbki posiekanego CZOSNKU (może być mniej lub więcej, w zależności od upodobań),
- TYMIANEK, OREGANO, PAPRYKA SŁODKA, SÓL, PIEPRZ (do smaku)
- do posypania ŚWIEŻA BAZYLIA lub/i NATKA PIETRUSZKI oraz podprażone i lekko zmiksowane ORZECHY LASKOWE (opcjonalnie)
W garnku z grubym dnem na odrobinie wody (może być z dodatkiem oliwy czyli na wodno-oliwnej emulsji) dusimy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę, tymianek i słodką paprykę, dusimy. Kiedy papryka będzie miękka, dodajemy passatę, oregano i sól. Wszystkie składniki powinny połączyć się w sos. Na zakończenie dodajemy pieprz i więcej przypraw, jeżeli zajdzie taka potrzeba.
Kiedy sos się gotuje, dokładnie myjemy cukinię i marchew (jeżeli marchew jest "ładna" wystarczy ją dokładnie umyć, nie trzeba jej obierać), a następnie obieraczką do warzyw "strugamy" paski imitujące makaron tagliatelle (szerokie wstążki). Gotujemy je na parze przez ok. 2-4 min, aż zmiękną, ale pozostaną al dente.
Przekładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem i posypujemy świeżą pietruszką, bazylią i orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation