Kuchnia

jedzonko

SKŁADNIKI

2 PORCJE
250 g zmielonej piersi indyczej
300 g świeżego kalafiora
1 mała marchewka
1/3 cebuli
kawałeczek pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYPRAWY:
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE

Przygotować mięso. Kalafiora podzielić na kawałki, opłukać i rozdrobnić w rozdrabniaczu lub melakserze na drobne kawałeczki wielkości ziaren ryżu.
Marchewkę, cebulę, pora obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić jak kalafiora. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
Na dużej patelni podgrzać łyżkę oleju i wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć, następnie dodać resztę warzyw: cebulę, pora, marchewkę, kalafiora. Smażyć wszystko przez ok. 5-7 minut, co chwilę mieszając.
Przesunąć warzywa na bok patelni, w wolne miejsce włożyć olej i obsmażyć mięso. W międzyczasie doprawić wszystko solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, kolendrą oraz suszonym oregano. Dodać żurawinę oraz mielone migdały i wiórki kokosowe.
Po obsmażeniu mięsa wymieszać je z warzywami, dodać natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation