Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta tatin - kuchnia+

Składniki:
12 – 14 jabłek na szarlotkę (np. royal gala lub golden delicious)
175 g niesolonego masła
400 g cukru
krążek gotowego ciasta


Przygotowanie:
Obrać jabłka, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Postawić patelnię o śr. 30 - 36 cm na kuchence i włożyć do niej masło i cukier. Roztopić je do postaci płynnego karmelu, przez ok. 20 min.
Ułożyć koncentrycznie połówki jabłek. Można do tego użyć drewnianej łyżki. Ułożyć je jak najciaśniej i zachować 2 – 3 połówki, które będzie można dołożyć, kiedy jabłka zmniejszą objętość. Smażyć przez ok. 20 min.
Jabłka skarmelizują się z jednej strony. Poprzewracać je łyżką i widelcem. Jeśli popękają, nie ma zmartwienia, gdyż będą dobrą stroną do góry, kiedy przewrócimy tartę. Smażymy przez 20 min, aż jabłka skarmelizują się w całości.
Zestawić patelnię. Położyć na wierzchu ciasto i podwinąć brzegi. Wstawić patelnię do piekarnika i piec, aż ciasto stanie się chrupkie i złociste, przez ok. 15 – 20 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10 min przed przewróceniem. Można też upiec przed samym podaniem, żeby ciasto nie straciło chrupkości.



Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/tarta-tatin_7963.html#ixzz3DWZDHX6Q
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation