Kuchnia

Tarta na słodko

tarta z morelami i pistacjami

Składniki tarta :

120g zimnego masła,
250g mąki,
1 jajko,
2 łyżki cukru,
szczypta soli,
3-4 łyżki wody.

Składniki nadzienie :

400g serka homogenizowanego waniliowego,
1 opakowanie budyniu,
1 jajko,
morele,
pistacje.

Przygotowanie :

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie wlej wodę. Wrzuć pokrojone masło, wbij jajko oraz wsyp cukier i sól. Wyrób szybko ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wylep formę do pieczenia. Nakuj widelcem spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Do miski wlej serek. Dodaj jajko i wsyp budyń. Dokładnie połącz składniki. Masę serową wylej na podpieczony spód tarty. Morele przekrój na pól i ułóż obok siebie. Całość posyp pistacjami.

Tarte włóż ponownie do piekarnika. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation