Kuchnia

Ryby

Ryba pieczona z warzywami | Najsmaczniejsze.pl

Ryba pieczona z warzywami
Dziś na talerzu miałam zdrowy i kolorowy obiad – na dodatek był pyszny. Takie kolorowe i pełne witamin obiady polecam głównie na zimowe dni.
Ulubioną rybę można przełożyć warzywami surowymi (tak jak ja to zrobiłam). Można też sparzyć je wrzątkiem lub krótko podsmażyć na patelni. Smacznego!
------------------
Składniki:

1 kg filetów z ryby (np. dorsz, mintaj)
2 średnie cebule
2 duże marchewki
1 pietruszka
1 por (biała część)
mały kawałek kapusty pekińskiej
mały kawałek selera
ok. 50 g masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę pokrój i podziel na porcje (można użyć kostek z filetów rybnych). Warzywa umyj i obierz. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora posiekaj w kostkę. Kapustę drobno poszatkuj.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż warstwami warzywa (połowę marchwi, pietruszki i selera – przypraw solą i pieprzem – następnie ułóż cebulę, pora i kapustę – przypraw solą i pieprzem).
Następnie połóż plasterki masła oraz rybę przyprawioną solą i pieprzem. Rybę przykryj pozostałymi warzywami (w tej samej kolejności co dolna warstwa). Na wierzchu ułóż plasterki pozostałego masła.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz przez około 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation