Kuchnia

Kucharskie Rozmaitosci

Mariacka.eu | Najlepsze potrawy kuchni śląskiej

Najlepsze potrawy kuchni śląskiej

Rolada_z_ziemniakami_w_sosie
Zanim mężczyzna wyruszył na wachtę, musiał nabrać energii. Nie bez powodu tradycyjna śląska kuchnia jest treściwa i kaloryczna. Nikt nie wyobraża sobie, aby górnik mógł ciężko pracować w kopali zjadłszy uprzednio jedynie lichą zupinę i chudziutkiego kotlecika. I choć czasy się zmieniają, a Śląsk nie tylko kopalniami stoi, to jednak tradycyjna kuchnia wśród rodowitych Ślązaków jest praktycznie niezmienna.


Rolada, kluski śląskie i modro kapusta

Kiedy mowa o kuchni śląskiej okazuje się, że najpopularniejszym i zarazem najbardziej lubianym daniem jest właśnie rolada z mięsa wołowego z farszem (najczęściej jest to boczek, kiełbasa, ogórek kiszony i cebula). Jako dodatków do rolady (znanej w innych regionach również jako zraz wołowy) używa się klusek śląskich, czyli rodzaju klusek ziemniaczanych z charakterystyczną dziurką, która (jak powiadają) jest miejscem pozostawionym na sos. Zwieńczeniem potrawy jest gotowana czerwona kapusta doprawiona podsmażonym boczkiem, cebulą, octem, cukrem, solą i pieprzem.

Jest to danie obowiązkowe w każdym śląskim domu, zwłaszcza górniczym, gdzie potrawy serwowane przez gospodynie domowe muszą być odpowiednio treściwe i sycące, aby zaspokoić potrzeby ciężko pracujących domowników.

Panczkraut z żeberkami

Pod tą niezwykłą nazwą kryje się ciapkapusta (owy panczkraut), czyli purée ziemniaczane z kapustą, najczęściej kiszoną i dodatkowo z podsmażanym boczkiem, kiełbasą lub zrumienioną cebulą do wyboru. Najczęściej serwuje się ją z żeberkami duszonymi z cebulą, kminkiem i smalcem.

Buchty

Buchty (w innych regionach znane pod nazwą pampuchy) to parowane bułeczki drożdżowe, stanowiące w kuchni śląskiej powszechny dodatek do dań i sosów (podobnie jak kluski śląskie). W czasie postu spożywane są na słodko, z dodatkiem owoców, sosów owocowych, śmietany, cynamonu itp. Gdy pozostają po obiedzie mogą być spożywane również na zimno, zamiast tradycyjnej bułki np. z dżemem lub masłem.

Wodzionka

To bardzo prosta i popularna zupa serwowana niekoniecznie w porze obiadowej. W jej skład wchodzą dwie kromki czerstwego chleba, łyżka smalcu ze skwarkami i ząbek czosnku zalane wrzącą wodą oraz doprawione do smaku solą i pieprzem. Czasami podawana jest z bratkartoflami – ziemniakami najpierw ugotowanymi, a po ostygnięciu pokrojonymi w plastry i podsmażonymi z cebulą. Stanowiąca niegdyś synonim śląskiej biedy wodzionka obecnie jest daniem bardzo popularnym, na temat którego powstają również piosenki.

Kołocz śląski

Jest to rodzaj placka, który występuje w czterech odmianach: z posypką (ciasto drożdżowe bez nadzienia), z nadzieniem serowym, makowym i jabłkowym. Tradycja tego wypieku sięga aż do średniowieczna, a obecnie jest on chroniony europejskim oznaczeniem geograficznym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation