Kuchnia

Makarony

BÓB I FASOLKA SZPARAGOWA

składniki na około 4 porcje:


- 300- 400 gram makaronu (jeśli użyjecie bucatini uprzedzam, że bardzo pęcznieje podczas gotowania)

- 400 gram bobu (sporo odejdzie przy obieraniu)

- 300 gram zielonej fasolki szparagowej

- spora łyżka masła

- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku

- około 150ml śmietany 18% do zup i sosów



wykonanie:


1. Bób gotujemy do miękkości, płuczemy zimna wodą i obieramy ze skórek. Może to się wydawać żmudne, ale naprawdę szybko idzie. Wystarczy ścisnąć palcami z jednej strony ziarno bobu, a zielony środek praktycznie wyskakuje sam.

2. Makaron gotujemy al dente (2-3minut krócej niż podano na opakowaniu)

3. Fasolkę pozbawiamy zbędnych końcówek i blanszujemy przez 3-5 minut we wrzącej wodzie.

4. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim wyciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy fasolkę i przesmażamy, aż zmięknie na tyle, na ile nam odpowiada. Osobiście lubię ciut chrupiącą, a przynajmniej jędrną.

5. Dodajemy bób oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy.

6. Gdy makaron jest już na talerzu można posypać startym żółtym serem - najlepiej parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation