Kuchnia

Makarony

Kalafior z penne zapiekany w serowym beszamelu
Składniki:

jeden kalafior
szklanka ugotowanego makarony penne
2,5 łyżki masła
2,5 łyżki mąki
400ml mleka
2 łyżki migdałów
70g startego ulubionego sera
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
opcjonalnie 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć ciągle mieszając ok. 1-2 minut na średnim ogniu, aż mąką straci surowość. Do zasmażki dodawać po trochu mleka cały czas mieszając najlepiej trzepaczką.
Sos doprawić, dodać ser i wymieszać do rozpuszczenia się.
Na etapie doprawiania można dodać ocet, ale nie jest to punkt obowiązkowy.
Kalafior i makaron umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać solą, odrobiną pieprzu, zalać sosem i obsypać migdałami. Wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i zapiekać ok. 15 minut najlepiej z włączoną funkcją opiekania.
Gdy sos i orzechy zaczną się rumienić danie jest gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation