Kuchnia

przez żołądek

Owsiankowe kubeczki

owsiankowe kubeczki Owsiankowe kubeczki zdrowy deser!Składniki (6 porcji):

Płatki owsiane – 1 szklanka
Rodzynki – 1/2 szklanki
Orzechy włoskie (pokruszone) – 1/3 szklanki
Pestki dyni – 1/3 szklanki
Siemię lniane – 1/3 szklanki
Cynamon – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
Sól – 1/4 łyżeczki
Jajka – 2
Mleko – 1,5 szklanki
Masło orzechowe (naturalne) – 1/4 szklanki
Jabłko (pokrojone w bardzo małe kawałki) – 1 małe
Dodatkowo do polania – syrop klonowy, z agawy itp.
Wykonanie:

Zamocz płatki owsiane i odstaw na kilka godzin. Odsącz płatki owsiane i dodaj do nich rodzynki, orzechy, pestki dyni, siemię lniane, cynamon(1/2 łyżeczki), gałkę muszkatołową i sól. W drugiej misce lekko ubij jajka, dodaj do nich mleko, masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie i dodaj powstałą masę do miski z płatkami owsianymi.

Powstałą masę wyłóż na blachę do pieczenia babeczek (12 kubeczków). W małej misce wymieszaj jabłko z cynamonem i dodaj na wierzch każdej babeczki. Piecz 20 minut, w temperaturze 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation