Kuchnia

przez żołądek

Francuski placek z gruszkami

Składniki:
- 4 duże lub 5 mniejszych dojrzałych gruszek
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy (dodałam od siebie)

Do polania:
- 80 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru




Do miski wbić 2 jajka, dodać cukier i szczyptę soli. Utrzeć mikserem do białości. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, pod koniec powoli dodawać mleko zmieszane z olejem.
Dno tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (łatwiej potem wyjąć ciasto) lub całą formę wysmarować masłem i posypać mąką. Do tortownicy wlać połowę ciasta.
Obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na płatki i ułożyć na cieście. Następnie wyłożyć na gruszki resztę ciasta i równomiernie rozprowadzić (ciasta było dosyć mało , więc praktycznie rozmazałam je na gruszkach). Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temp. 180°C.
W tym czasie przygotować polewę. Rozpuścić masło na bardzo słabym ogniu. Zdjąć z ognia, do rozgrzanego masła dodać 3 łyżki cukru oraz jajko i wszystko dobrze wymieszać.
Po 30 minutach wyjąć placek z piekarnika, polać polewą, ponakłuwać widelcem i znów piec przez 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia w tortownicy.

http://arabeskawaniliowa.blogspot.se/2009/10/francuski-placek-z-gruszkami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation