Kuchnia

domowe smakołyki

Pasztet z oliwą i natką pietruszki
Pasztet z oliwą i natką pietruszki
(przepis autorski)

Składniki:
prostokątna forma do keksu dł.30cm

600g zmielonej chudej gotowanej wołowiny
600g zmielonego gotowanego mięsa z indyka
100g zmielonej gotowanej wątróbki drobiowej
300g puree z gotowanych warzyw (pietruszka, seler, por, marchewka)
5 białek jaj
80ml oliwy MONINI Ekstra Vergine Delicato
4 łyżki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
masło do wysmarowania foremki
bułka tarta do wysypania foremki

Wszystkie składniki dobrze wyrobić (można to zrobić mikserem). Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki. Ugnieść aby nie było wolnych przestrzeni. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę.
Gotowy pasztet wystudzić do temp. pokojowej w foremce. Przełożyć na deskę lub półmisek i wstawić na całą noc do lodówki, aby się dobrze ścisnął.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation