Kuchnia

PRZETWORY

Galaretka truskawkowa z pieprzem -
Wykwintny dodatek do mięsnych dań

Przygotowanie ok. 30 min

Składniki na 3–4 słoiki po 250 ml:
- 50 dag truskawek
- 3 szklanki wody
- 1 żelfix 2 : 1
- 50 dag cukru
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki ziarenek zielonego pieprzu

Sposób wykonania:
1. Truskawki dokładnie opłucz, przebierz, pokrój na ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą i na wolnym ogniu podgrzewaj ok. 10 min (w trakcie nie mieszaj).

2. Po tym czasie odcedź powstały sok. Odmierz 3 szklanki (750 ml). Do płynu dosyp żelfix.

3. Stale mieszając, podgrzewaj całość, aż zacznie wrzeć. Wtedy dosyp cukier i ziarenka pieprzu. Dalej gotuj jeszcze około minuty (cukier musi się całkowicie rozpuścić).

4. Na koniec dolej wino. Płynną, gorącą galaretkę przelej do słoików. Szczelnie je zakręć i ustaw do góry dnem. W tej pozycji pozostaw na 5 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation