Kuchnia

PRZETWORY

SALSA MEKSYKAŃSKA NA ZIMĘ

Składniki:
[przepis własny]
2 duże cebule, posiekane w kostkę
3 duże papryki, oczyszczone i posiekane w małą kostkę (u mnie czerwona, zielona i żółta)
2-4 papryczki chili (w zależności od odmiany i stopnia ostrości, jaki chcecie uzyskać)
4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
1,5 kg pomidorów lima
6 łyźek octu z czerwonego wina
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka cukru
sól do smaku (dałam 2 płaskie łyżeczki)
Papryczki chili siekamy drobno (możecie pozbawić je pestek. Ja pozbawiłam pestek tylko połowę papryczek). Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku umieszczamy pomidory, papryki. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy chili i czosnek, smażymy kolejną minutę. Zawartość patelni przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy do niego ocet z czerwonego wina oraz cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż salsa zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę, oregano, mielony kmin rzymski (kumin), pieprz i sól. Salsę przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation