Kuchnia

kuchnia

Chleb na zakwasie błyskawiczny

Składniki
60 g zakwasu żytniego
400 g wody
5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
2 łyżki octu winnego ( użyłam balsamicznego z Modeny )
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej zwykłej
ulubione ziarna do posypania chleba


Instrukcje
Do miski miksera wlać wodę i zakwas, a następnie pozostałe składniki
Mieszać ciasto przez około 8 minut
Przykryć miskę folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i przelać do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy ( ja użyłam formy o wymiarach 23 cm x 23 cm )
Przykryć ściereczką i zostawić od ponownego wyrośnięcia
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C
Chleb przed wstawieniem do piekarnika spryskać olejem i posypać ulubionymi ziarnami lub po prostu posypać mąką
Wnętrze piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza 6 – 8 razy lub wrzucić na dno ½ szklanki kostek lodu
Piec 40 – 45 minut, po około 30 minutach chleb można przykryć folią aluminiową aby się nie przypalił zbyt mocno od góry
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation