Kuchnia

j

Tarta migdałowa z winnym kremem i jabłkowymi różami

Ciasto:
150g mąki
100g tartych migdałów
1 opakowanie cukru waniliowego
70g cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
125g masła
1 żółtko

Krem:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
400ml mleka
100ml białego półwytrawnego wina
3 żółtka

Przybranie:
5 dużych czerwonych twardych jabłek
2 łyżki dżemu morelowego
cukier puder

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i wylepić nim formę. Włożyć na noc do lodówki.

Jabłka umyć, ale nie obierać. Przekroić na pół wzdłuż ogryzka i kroić na cienkie plasterki. Zagotować wodę w garnku i wrzucić pokrojone jabłka. Gotować 2 minuty aż zmiękną. Odcedzić i rozłożyć plasterki do ostudzenia.

Wymieszać dwa rodzaje mąki z cukrem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową. Dodać żółtka i odrobinę mleka. Zmiksować. Dolać resztę mleka i wino. Przełożyć krem do rondelka i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Przełożyć krem na ciasto w formie.

Plasterki jabłka (po 5) układać obok siebie tak, żeby każde kolejne zachodziło brzegiem na poprzednie. Zwijać je tak, aby powstał pączek róży. Układać je na tarcie wciskając w krem.

W rondelku rozgrzać dżem morelowy i pędzelkiem posmarować nim różyczki. Piec w 180 stopniach przez 30 minut aż krem się zetnie, a ciasto zezłoci. Po ostygnięciu włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation