Kuchnia

spagetti

Spaghetti alla puttanesca

Jak to w przypadku włoskich potraw bywa, różne krążą legendy na temat pochodzenia tej potrawy. Jedni uważają, że było to danie przyrządzane i spożywane przez prostytutki w przerwach między kolejnymi klientami. Inni uważają, że próbowały one jego zapachem zwabić adoratorów swoich wdzięków. Jeszcze inna historia mówi o tym, że danie to zostało stworzone przez restauratora imieniem Sandro Petti, który nie mając zbyt wiele w kuchni, na życzenie swoich przyjaciół przygotował "puttanata qualsiasi", czyli "kurewskie byle co". W skład tego byle czego, weszły wyjątkowo intensywne smaki chilli, czosnku, kaparów i oliwek w sosie z pomidorów. Dzisiaj w wersji popularnej w Lazio dodaje się też anchovies. Często zastępuje się je tuńczykiem lub stosuje oba rodzaje ryb. W mojej wersji występuje tylko tuńczyk.

Składniki (na 4 osoby)

- 500g makaronu spaghetti
- 2 papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 15-20 czarnych oliwek
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
- 2 puszki pomidorów
- sól
- pieprz
- świeże oregano lub pietruszka

Sposób przygotowania
Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
Posiekaj chilli i czosnek. Kapary i oliwki wyjmij z zalewy.
Na dużej patelni rozgrzej olej z jednej puszki tuńczyka (z drugiej odlej, nie chcemy zbyt dużo tłuszczu). Podsmaż na nim krótko chilli i czosnek. Dodaj kapary i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
Wlej na patelnię pomidory wraz z sokiem. Ustaw spory płomień i gotuj ok. 10 min, aż sos zacznie gęstnieć.
Dodaj oliwki i tuńczyka. Gotuj kolejne 5 minut delikatnie mieszając (żeby nie rozdrobnić za bardzo tuńczyka). Pod koniec dorzuć świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem. Serwuj posypane dodatkowo świeżym oregano lub pietruszką i skropione dobrą oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation