Kuchnia

spagetti

Rigatoni z boczkiem, oliwkami i ricottą

Składniki:
500 g makaronu rigatoni
3 czerwone cebule
szałwia
4 plastry boczku
200 g zielonych i czarnych oliwek
40 g parmezanu
200 g sera ricotta
pieprz, sól

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Boczek uprażyć na chrupko. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę i listki szałwii (ok. 5 minut), dodać oliwki. Makaron odcedzić, przy tym wyłapać ok. 0,25 l wody spod gotowania makaronu. Wodę wlać do sosu. Makaron z powrotem wsypać do garnka, dodać sos i boczek, nakładać na talerze z kleksami ricotty, posypać parmezanem oraz solą i pieprzem.

styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation