Kuchnia

IMPREZA

Zdjęcia dla przepisu: Bajaderki przepis dodany przez zebrra - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Bajaderki to fantastyczny pomysł, gdy przypadkiem nie wyjdzie nam jakiś wypiek, wówczas nie marnujmy tego co wyszło, dodajmy pokruszone herbatniki, bakalie, marmoladę i mamy ciasteczka "z odzysku"

Bajaderki

Ile porcji: 16
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min.
Składniki

pokruszone ciasta i ciastka 45 dag
mleko 1/4 szklanki
cukier 1/4 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
marmolada różana 1 słoik
masło 60 gram
olejek migdałowy kilka kropli
krem czekoladowy typu nutella 4 łyżki
kakao 3-4 łyżki
Sposób przyrządzenia

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach. Wszystko wsypać do naczynia (ja wrzuciłam do robota z nożykiem). Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.

Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie.
Wszystko ugnieść na jednolitą masę.

Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach (musiałam odstawić masę do lodówki na ok. godzinę do stężenia, formowałam mokrymi rękami i obtoczyłam w kakao, bez polewy czekoladowej).

Z podanego przepisu wyszło mi 16 sporych bajaderek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation