Kuchnia

Kuchnia

Kurczak:
2 średnie piersi z kurczaka,
sól, słodka i ostra papryka - do smaku,
mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,
2-3 łyżki oleju.

Mięso oczyścić ze zbędnych błon, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki odpowiadające nam: słupki, średnią kostkę czy większe kawałki. Przyprawić solą, paprykami i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć kurczaka.
Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka.

Sos słodko-kwaśny:
1 duża puszka ananasa w syropie,
3 średnie marchewki,
1/2 małej papryki pomarańczowej,
1/2 małej papryki czerwonej,
średnia cebula,
4-5 łyżek oleju,
pół szklanki gęstego soku pomidorowego,
sól do smaku,
mielony imbir - do smaku,
pół łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
ok. 1 łyżeczka octu ryżowego,
ok. 1 łyżeczka cukru.

Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.
Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować.
Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation