Kuchnia

Przepisy

Składniki na formę o średnicy 24 cm:

Pomarańcze w syropie:

2 czerwone pomarańcze,

200 g cukru,

120 ml wody.

Pomarańcze kroimy w plastry grubości ok. 2-3mm. Wodę i cukier umieszaczamy w garnku i podgrzewamy często mieszając. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pomarańcze i gotujemy ok. 15 minut, aż skórki zrobią sie lekko przezroczyste. Odcedzamy pomarańcze, syrop gotujemy jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje.

Ciasto:

200 g miękkiego masła,

180 g drobnego cukru,

3 jajka,

200 g mielonych migdałów,

130 g jogurtu naturalnego,

75 g mąki pszennej,

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej,

Mąkę mieszamy z proszkiem, przesiewamy i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku (jajka powinny być w temperaturze pokojowej) dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie wsypujemy mielone migdały, jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem, po każdym dodaniu miksując do połączenia składników.

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki). Papier lekko natłuszczamy i smarujemy niewielką ilością syropu z pomarańczy. Plastrami pomarańczy wykładamy dno i boki formy, na środek delikatnie nakładamy ciasto. Odwrócone ciasto z pomarańczami pieczemy 60 minut w 160ºC, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia możecie je przykryć kawałkiem folii aluminiowej żeby za bardzo się nie spiekło.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie 10-15 minut. Następnie odpinamy obręcz, ciasto odwracamy do góry nogami i delikatnie zdejmujemy papier. Gorące polewamy resztą syropu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation