Kuchnia

Przepisy

Zdjęcia dla przepisu: Pierogi szpinakowe przepis dodany przez paulina2157 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Pierogi szpinakowe
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki
twaróg 0,5 kg
cukier waniliowy 16 g
śmietana 250 ml
truskawki 40 dag
cukier do smaku
szpinak 0,5 kg
mąka 40 dag
woda 3/4 szklanki
sólszczypta
Sposób przyrządzenia
Szpinak opłukać i zmiksować z połową wody na jednolitą masę. Do szpinaku dodać sól oraz mąkę i zagnieść
ciasto, dolać w razie potrzeby jeszcze wody. Cienko rozwałkować i wyciąć z ciasta kółka.
Twaróg rozgnieść z łyżką śmietany i cukrem do smaku. Na kawałki ciasta kłaść po łyżce twarogu i zagniatać
pierogi.
Gotować w lekko osolonej wodzie około 1 minuty od ich wypłynięcia.
Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym.
Pierogi podawać ze śmietaną i kawałkami truskawek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation