Kuchnia

Szybkie ciasta

Sękacz Domowy


Składniki:

250 g masła
50 g zmielonych migdałów
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 łyżka rumu
1/2 laski wanilii
1 łyżka masła do posmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem ( masło musi być miękkie ).
Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku.
Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę .
Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem.
Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C .
Tortownicę wysmarować masłem.
Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 5- 10 minut ( do momentu zrumienienia się ciasta).
Wyjąć tortownicę i znowu wyłożyć 2 łyżki ciasta i rozsmarować , do piekarnika na ok. 10 minut i tak do momentu wykorzystania całej masy.
Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Można polać polewą czekoladową albo tylko posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation