Kuchnia

Szybkie ciasta

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

Składniki :
300 g mąki pszennej
500 g cukinii
100 g miękkiego masła
2 duże jajka
100 g czekolady gorzkiej
250 g cukru
1/2 szklanki oleju
30 g kakao
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa czekoladowa :
100 g czekolady gorzkiej
5 łyżek mleka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
Cukinię obieramy, wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. Masło miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej,nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy cukier, wanilię,sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem mieszamy. Do ciasta wbijamy po jednym jajku i dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Nie przerywając miksowania dodajemy kakao i cukinię. Na końcu dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 160’C przez około 1 godzinę, do suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową. Jeśli spodobało Wam się to ciasto,
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation