Kuchnia

Kulinaria

Aromatyczny kurczak w ziołowym cieście

Składniki:
•2 spore piersi z kurczaka
•1 płaska łyżeczka soli
•½ łyżeczki ostrej papryki
•½ łyżeczki suszonego tymianku
•1 łyżka soku z cytryny
•2 łyżki siekanej pietruszki
•2 łyżki siekanego szczypiorku
•1 szklanka mąki
•1 jajko
•¾ szklanki wody
•½ łyżeczki sody
•olej do smażenia

Sos:
•4 - 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
•szczypta soli
•1 łyżka posiekanej natki
•2 łyżki posiekanego szczypiorku

Piersi z kurczaka pokroić w plasterki. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.

Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Ciasto musi być gęste, aby obkleiło piersi. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.

Wszystkie składniki na sos mieszamy i podajemy do gorącego kurczaka. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation