Kuchnia

desery

Trójwarstwowy deser truskawkowy

ok. 1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
400 g jogurtu naturalnego
500 ml śmietanki kremowej
cukier puder
sok z 1 1/2 cytryny
4 łyżki żelatyny

Truskawki obrać i podzielić na trzy części: 400 g, 400 g, 200 g.
Pierwszą część ułożyć na dnie miski i zalać galaretką (jedną) przygotowaną z minimalnie mniejszej ilości wody, niż ta, proponowana na opakowaniu. Wstawić do lodówki i zaczekać, aż stężeje.
Drugą część truskawek zmiksować z jogurtem i cukrem, w ilości wedle upodobań. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, z dwoma łyżkami żelatyny, dokładnie wymieszać z masą truskawkową. Wylać na poprzednią warstwę, zostawić do stężenia.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody. Wymieszać ze śmietaną. Na zastygniętej warstwie masy jogurtowej ułożyć ostatnią porcję truskawek, zalać śmietaną. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation