Kuchnia

Przepisy - jajka

Jajka faszerowane - Przepisy na fantastyczne faszerowane jajka

Każdy ma swoją ulubioną pastę jajeczną, którą nadziewa jajka. Ja polecam trzy wersje: z szynką szwarcwaldzką, z wędzonym łososiem oraz trzecia z rzodkiewką i kiełkami brokuła.

Faszerowane jajka są świetną przekąską nie tylko na Wielkanoc, ale również na przyjęcia. W szybki i prosty sposobów możemy przygotować kilka past, którymi naszprycujemy połówki jajek.

Składniki:
12 jajek
I pasta:
garść kiełków brokuła
4 rzodkiewki
szczypiorek
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
II pasta:
50 g wędzonego łososia
koperek
cytryna
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
III pasta:
50 g szynki szwarcwaldzkiej
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
szczypiorek
Przepis
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Warto wodę uprzednio mocno posolić, dzięki temu mikropęknięcia na niektórych jajkach nie spowodują wypłynięcia wnętrza do wody. Gotujemy 8 min. od momentu wrzenia. Następnie od razu zalewamy jajka zimną wodą. Przedłużenie procesu gotowania powoduje, że wokół żółtka tworzy się zielonkawa powłoka - siarka.



Ostudzone i obrane jajka przekrawamy na pół. Do trzech różnych miseczek wydrążamy same żółtka, nie uszkadzając przy tym białka. Można to zrobić łyżeczką, albo delikatnie ścisnąć białko, a żółtko samo wyskoczy. W każdym naczyniu powinny się znaleźć 8 połówek z żółtek.

I pasta: Do żółtek dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz, drobno posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek oraz poszatkowane kiełki brokuła. Mieszamy i nakładamy do szprycy z szeroką, gwieździstą końcówką. Osiem połówek białek szprycujemy tą pastą, a następnie dekorujemy szczypiorkiem.

II pasta: mieszamy ze sobą utarte żółtka, majonez, jogurt, posiekany drobno koperek oraz łososia. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Potem postępujemy jak wyżej. Dekorujemy różyczkami z łososia, kawałeczkami cytryny oraz gałązeczkami koperku.

III pasta: mieszamy razem żółtka, majonez, jogurt, sól, pieprz i posiekaną drobno szynkę szwarcwaldzką oraz szczypiorek. Szprycujemy połówki białek jak wyżej. Dekorujemy różyczkami z szynki. Smacznego

P.S. Pasty mają tendencje do wysychania. Zatem, jeśli planujemy przygotować jajka faszerowane z wyprzedzeniem, można talerz z jajkami przykryć folią spożywczą. Zabezpieczy je ona przed wysychaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation