Kuchnia

kuchnia

Tartoletki z pieczarkami i serem gorgonzola

Składniki

Opakowanie ciasta francuskiego,

15 dag pieczarek,

Ser gorgonzola – małe opakowanie,

1 cebula,

Starty ser mozarella,

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( z termoobiegiem).

Przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy około 6 – 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe odstawiamy na chwilę aby ostygły.

Ciasto francuskie delikatnie wykładamy na stolnicy podsypanej mąką.

Foremki na tartoletki smarujemy olejem/ masłem i wykładamy na nie ciasto, tak aby pokryło całą foremkę. Na ciasto dajemy wystudzone pieczarki, na to dajemy kawałki sera gorgonzola. Gotowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie posypujemy tartoletki serem mozarella i pieczemy jeszcze 5-7 minut aby ser się zarumienił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation