Kuchnia

dania obiadowe

Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Co kupić
4 piersi kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
4 średnie jabłka
1 kapusta
1 duża lub 2 średnie marchewki
1 cebula
80 ml soku jabłkowego
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki kminku
4 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
sól
pieprz
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 40min
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę masła. Piersi doprawiamy solą i pieprzem, następnie kroimy na pół i na ukos, smażymy po 2-2,5 minuty z obu stron na złoty kolor. Kurczaka przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni smażymy jabłka pokrojone w kostkę bez gniazd nasiennych (przez 5-6 minut), często mieszamy. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę wrzucamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną kapustę, marchewkę pokrojoną w słupki, cebulę pokrojoną w piórka, całość smażymy na dość mocnym ogniu, często mieszając. Po mniej więcej 10 minutach (warzywa powinny być nadal chrupiące) dodajemy podsmażone jabłka, kurczaka, całość mieszamy, dodajemy 2 łyżki kminku, 4 łyżeczki cukru trzcinowego i 80 ml soku jabłkowego oraz 2 łyżeczki octu winnego. Mieszamy, zakrywamy i podduszamy na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation