Kuchnia

kuchnia

Kokosowa jaglana z pomarańczą i bazylią | gotuj zdrowo!
Składniki na 2 osoby

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1-2 pomarańcze
1/2 owocu granatu
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka czarnego sezamu
2-3 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno
sól morska do smaku

Przygotowanie:

Wypłucz dokładnie kaszę na sitku i ugotuj z dodatkiem plastra świeżego imbiru w proporcji wody 2:1. Gotuj bez mieszania ok. 15 minut na wolnym ogniu. Posól kaszę po ugotowaniu, dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Wiórki możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni.

Więcej o gotowaniu i właściwościach kaszy jaglanej przeczytasz TUTAJ.

Pomarańczę obierz i pokrój w kawałki. Wydryluj z owoce granatu. Liście bazylii złóż ,zroluj i potnij w cienkie paseczki.

Dodaj wszystkie składniki do kaszy i skrop olejem sezamowym. Wymieszaj wszystko delikatnie i posyp czarnym sezamem.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation