Kuchnia

Ciasta

Wuzetka

Składniki na ciasto:

2,5 szkl. mąki
1,5 łyżeczki sody
2 i 3/4 łyżki kakao
2 jajka
125g margaryny
1 szkl. cukru
170-200g dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
1 szkl. mleka



Składniki na masę:

1 litr śmietany kremówki 30-36%
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)



Składniki na polewę:

160g margaryny
2 łyżki wody
4 łyżki kakao
6 łyżek cukru pudru


Poncz:

ok.1/2 szkl lekko słodkiej kawy



Margarynę, cukier i jajka utrzeć. Mąkę, kakao i sodę wymieszać. Powidła zmiksować blenderem z mlekiem. Do utartej margaryny dodawać naprzemiennie suche wymieszane produkty i zmiksowane mleko z powidłami. Dobrze wszystko wymieszać. Ciasto wylać na wyłożona matą do pieczenia blaszkę (33x20) wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut w temp 180 stopni do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce. Przeciąć wzdłuż na dwie równe części (jeśli jest potrzeba wyrównać wierzch ciasta do płaskiego).
Blaty naponczować.
Następnie przygotować polewę. Cukier wsypać do rondelka, wlać wrzącą wodę. Wymieszać. Dodać margarynę i chwilę podgrzewać do rozpuszczenia (nie zagotowywać) Na koniec zdjąć z ognia i dodać kakao. Dobrze wymieszać by nie było grudek. Odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Jeśli jest dobra 36% śmietana to raczej nie będzie wymagała zagęstnika lub żelatyny. Jeśli jest 30% to można dodać żelatynę (uprzednio rozpuszczoną w małej ilości wrzątku). Spód ciasta włożyć do blaszki. Cieniuteńko posmarować powidłami lub dżemem. Na to wyłożyć bitą śmietanę (odkładając uprzednio 2-3 łyżki do dekoracji). Przykryć drugim blatem. (Jeśli jest lekko wypukły mimo wyrównywania to tą wypukłą stroną położyć do śmietany. Wierzch znów lekko posmarować powidłami (zapobiegnie to wsiąknięciu polewy w naponczowane ciasto, jeśli górne ciasto ma wierzch nie przecinany wówczas można to pominąć). Wierzch polać polewą. Ozdobić kleksami bitej śmietany :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation