Kuchnia

Kuchnia Fit !

Orkiszowe ciasteczka z owocami goji i orzechami nerkowca

Bez dodatku tłuszczu ale z witaminą C, bo idzie jesień.

Porcja 51 g = 129 kcal
Porcja 100 g = 253 kcal

Przepis na 13 dużych ciastek

150 g płatków orkiszowych
60 g mąki żytniej
30 g drobnych otrębów pszennych
40 g rodzynek
40 g posiekanych orzechów nerkowca
60 g suszonych owoców goji
20g suszonych jagód
2 jajka
100 ml jogurtu naturalnego
50 g miodu lub melasy
1 łyżeczka wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Do dużego naczynia wsypujemy płatki orkiszowe, mąkę oraz otręby.
Dodajemy bakalie i resztę suchych składników i całość mieszamy.

W następnej kolejności wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt, miód lub melasę i dokładnie łączymy wszystko w niezbyt jednolitą masę.

Ciastka możemy formować w dłoniach lub na desce/stolnicy "rozsmarować" cienką warstwę masy i szklanką wycinać kółka, a następnie delikatnie podważać nożem i przenosić na blaszkę z papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Propozycja na "podwieczorek" w akcji Kuchnia 24/7 - lekkie i pożywne ciasteczka orkiszowe, które mogę dosłownie "włożyć do kieszeni" i jak zwykle wywędrować gdzieś z domu po obiedzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation