Kuchnia

Kuchnia Fit !

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

300 g filet z łososia
1 mała cebulka
3 – 4 korniszony
1 małe jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki startej, suchej bułki
bagietka lub dwie ciabatty
1 mały kubek jogurty greckiego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu
2 garście rukoli
1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka
4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
krążki jednej małej cebuli do podania
sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Filet z łososia rozdrabniamy.
Cebulę i korniszony bardzo drobno kroimy i dodajemy do ryby.
Całość mieszamy z jajkiem i bułka tartą. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.
Formujemy burgery dopasowane kształtem do pieczywa.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
Do miseczki przelewamy jogurt grecki, dodajemy majonez, chrzan, sok i skórkę z cytryny oraz sól. Mieszamy razem aby otrzymać sos. Ilość chrzanu dobierzcie indywidualnie – w/g upodobań smakowych.
Pieczywo przekrawamy wzdłuż, dolną część smarujemy sosem, kładziemy garść rukoli, na nią kotlet rybny a na wierzch krążki cebuli. Kanapkę przykrywamy górną częścią pieczywa i wcinamy ze smakiem :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation