Kuchnia

food

Budyniowe babeczki z lukrem
Składniki na około 12 babeczek:

100 g budyniu w proszku (bez cukru) np. waniliowego, śmietankowego
200 g masła
2 duże jajka
4 łyżki mleka
140 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Proszek budyniowy przesiać z mąką, sodą i proszkiem. Odłożyć.

Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier, ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać mleko oraz wsypać przesiane suche składniki. Wymieszać szpatułką do połączenia.

Standardową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Lukier:

140 g cukru pudru
3 lyżki wody
posypka cukrowa
Cukier puder wymieszać z wodą by uzyskać gęstą pastę. Wierzch wystudzonych babeczek polać lukrem, potem natychmiast udekorować posypką.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation