Kuchnia

food

BABECZKI CZEKOLADOWE Z PIWEM GUINESS I KREMEM Z LIKIEREM BAILEY.

Składniki ciasta:


1/2 butelki Guinnessa
1/2 szklanka masła
1/2 szklanka niesłodzonego kakao w proszku
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 / 2 łyżeczki soli
2 jajka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Pokroić masło na duże kawałki. W rondlu na średnim ogniu doprowadzić piwo z masłem do wrzenia. Odstawić.
3. W misie wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. Do przestudzonego masła i piwa dodać kakao i wymieszać na gładką masę. Ostudzić całkowicie.
4. W trakcie oczekiwania ostygnięcie masy z masła, piwa i kakao wymieszać mikserem jajka i śmietanę na gładką masę. Wlać ostudzoną masę z piwa i masła, wymieszać dokładnie mikserem.
5. Do płynnej masy dodać mąkę z dodatkami. Wymieszać krótko mikserem na niskich obrotach.
6. Umieść papilotki w foremkach. Napełnić papilotki do 3 / 4 wysokości. Piec 20-25 minut.

Składniki na krem maślany:
1/2 szklanka masła, temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru, przesianego
3 łyżki Bailey Irish Cream

Utrzeć masło mikserem. Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać alkohol. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.

Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Babeczki ozdobić kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation