Sport i fitness

Fitness

Czarny czosnek

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, dlaczego warto spożywać czosnek. Czarna odmiana pochodzi z Korei i jest popularną przyprawą w Stanach Zjednoczonych. Obecnie króluje także w Europie, m.in. we Włoszech, Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii. A wszystko za sprawą Hiszpanii, która pozazdrościła Azjatom i sama zaczęła go produkować. Hiszpańska Andaluzja to pierwszy europejski region, w którym pojawił się czarny czosnek.

Co ciekawe, czarny czosnek nie jest oddzielną odmianą. Swój charakterystyczny kolor zawdzięcza wielodniowej fermentacji. W czasie tego procesu z cukrów powstaje melanoidyna, która nadaje ząbkom granatowo-czarną barwę oraz sprawia, że stają się miękkie i kleiste.

Sfermentowany czosnek nie jest ostry, raczej ma słodkawy i kwaskowaty posmak, trochę przypomina ocet balsamiczny. Nie tylko przedłuża życie, ale pomaga także w leczeniu chorób serca i schorzeń stawów. Można dodawać go do sosów, sałatek, dobrze smakuje z grzybami, kurczakiem i owocami morza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation