Kuchnia

ciasta

Orzechy w karmelu


Składniki:

• 100 g orzechów włoskich ( mogą być inne )
• 100 g cukru
• 25 ml wody


Sposób wykonania:

Cukier i wodę umieścić w garnuszku z grubym dnem ( ja użyłam patelni ). Wymieszać i zagotować. Kiedy mieszanina się zagotuje, przestać mieszać i gotować do momentu, aż będzie miała kolor bardzo jasnego karmelu. Dodać orzechy i wymieszać. Cukier powinien się zacząć karmelizować, a orzechy wyglądać jakby były oblepione cukrem. Zmniejszyć gaz i mieszając, gotować do momentu aż cukier się rozpuści, a mieszanina będzie miała głęboki, bursztynowy kolor.

Blachę wysmarować olejem. Wylać mieszankę na blaszkę i odstawić do ostygnięcia.

Przestudzone orzechy połamać na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na okruchy ( nie za długo ). Ja zazwyczaj robię sobie dwie, trzy wielkości orzeszków, by wykorzystać je do różnych deserów.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation