Kuchnia

serniki

Sernik gotowany klasyczny

składniki na kruche ciasto

szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
100 g zimnego masła
jajko
łyżka ekstraktu waniliowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na masę serową

1 1/2 kg twarogu (trzykrotnie mielonego)
4 jajka
2 szklanki cukru (jeśli lubicie mniej słodkie ciasta, można ograniczyć)
80 g masła
2 budynie śmietankowe
2/3 szklanki mleka

do podania

3/4 szklanki cukru pudru
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej


Przygotować kruche ciasto: składniki na kruche ciasto szybko wyrobić, podzielić na dwie części i schłodzić. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Ponakłuwać widelcem.
Piec do zarumienienia w temperaturze 180 stopni. Delikatnie wyjąć z tortownicy i pozostawić do wystygnięcia. Z drugą częścią postąpić analogicznie, wystudzić w tortownicy.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg i dokładnie wymieszać. Podgrzewać, mieszając drewnianą łyżką. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać roztopione masło i budyń rozpuszczony w mleku. Podgrzewać ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wylać gorącą masę na upieczony kruchy spód, przykryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć. Odstawić do ostygnięcia.
Cukier puder utrzeć z odrobiną wrzątku (lub soku z cytryny), polać przestudzony sernik. Równomiernie posypać skórką pomarańczową. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation