Kuchnia

Karczek pieczony w muszrardzie

Nalewka kawowa
Składniki:
250g mielonej kawy
2 litry wody
1 kg cukru
1 rozdrobniona laska wanilii
1 litr spirytusu
0,25 litra rumu ciemnego
Wykonanie:
- zalewamy kawę wrzącą wodą (przyda nam się tutaj garnek), przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka godzin, kawa się zaparzy, fusy opadną
- zaparzoną kawę przecedzamy przez gazę, powoli aby nie przelać z fusami
- odstawiamy na kilka godzin
- zaparzony płyn stawiamy na ogień, wsypujemy cukier i wanilię i zagotowujemy, na wierzchu mogą pojawić się szumowiny - zbieramy je łyżką, płyn zostawiamy do ostudzenia
- do wystudzonego wywaru wlewamy spirytus i rum (rumu można dać więcej niż w przepisie)
- dokładnie mieszamy, następnie przecedzamy przez gazę
- otrzymany płyn przelewamy do butelek
- zostawiamy w spokoju na 6 miesięcy (dla niektórych to strasznie długo)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation