Biżuteria

Biżuteria

Tarta cytrynowa:
Ciasto:
220g mąki pszennej,
110g masła,
50g cukru,
1 żółtko,
szczypta soli,
Krem cytrynowy: 250ml mleka,
30g cukru,
3 żółtka,
30g mąki ziemniaczanej,
sok z 2 cytryn,
Masa bezowa: 2 białka,
120g cukru,
Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Odstaw do wystygnięcia. Przygotuj krem: zagotuj mleko z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, powoli dodaj gorące mleko. Do powstałej masy dodaj sok i skórkę otartą z cytryn. Całość zagotuj. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z zagotowanym kremem. Masę wylej na podpieczony spód tarty i całość zapiecz przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation