Kuchnia

Przepisy

Gulasz wieprzowy z łopatki
Co kupić
600 g łopatki wieprzowej
2 łyżki przyprawy do gulaszu
1 łyżka sosu sojowego
sok z 1/4 limonki
2 łyżki oleju
2 cebule
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki rodzynek
200 g ziemniaków
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka cukru
sól
pieprz
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 1h 30min
Przygotowanie
Łopatkę kroimy na niewielkie kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do gulaszu, sos sojowy oraz sok z limonki. Całość mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy zamarynowane mięso i smażymy, aż mięso nabierze złocistego koloru. Do mięsa dodajemy mąkę, mieszamy, a gdy mąka oblepi mięso, dodajemy rodzynki. Mięso podlewamy 200 ml wody i zdrapujemy z dna patelni to, co do niej przywarło. Patelnię przykrywamy i od czasu do czasu mieszając, smażymy mięso na niewielkim ogniu, aż stanie się miękkie.
Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz paprykę. Ponownie przykrywamy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy większą ilością wody. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation