Kuchnia
Żarełko
Ciasto filo (phyllo pastry)
Ciasto bez którego nie istniałaby znaczna część greckich deserów. Pamiętam wakacje podczas których większość tawern zapewniała w swoim menu słodkości jedynie z wykorzystaniem filo. Do tego mnóstwo słodkiego syropu, aromatycznej skórki cytrusowej i orzechów. Niewielki kawałek pozwalał na zaspokojenie glukozowego głodu na kilka godzin.
Filo jest trudniej dostępne w polskich sklepach* niż znacznie bardziej znane i lubiane ciasto francuskie. Uchodzi również za trudne, może nawet niemożliwe do przygotowania w warunkach domowych. Jednak ja po pierwsze lubię założenie "impossible is nothing" a po drugie miałam ochotę wypróbować kilka przepisów, dlatego postanowiłam spróbować. Ciasto optymalnie jest przygotować z pomocą robota kuchennego, ponieważ początkowo jest bardzo lepiące i dopiero po dwugodzinnym leżakowaniu gluten wiąże wilgoć ciasta na tyle, że znacznie łatwiej się z nim pracuje. Fajnym sposobem jest również wałkowanie ciasta za pomocą maszynki do makaronu, ale oczywiście ręcznie również odpowiednio je rozciągniecie. I jeszcze mała wskazówka - jeśli chcecie upiec austriackiego strudla ciasto zostawcie nieco grubsze, jeśli ma być to turecki lub grecki deser z mnóstwem warstw filo - musi być jak najcieńsze. Poniższy przepis jest naprawdę dobry, dlatego jeśli macie ochotę to polecam.
*filo można kupić w Kuchniach Świata za 17,90zł lub w Almie za 14,90zł. W obu przypadkach firma '7days' 450g ciasta (14-15 płatów).
składniki:
400g mąki pszennej (użyłam '00')
6g soli
ok. 300-330ml ciepłej wody (o temp. 50st.C)
30ml oliwy
skrobia ziemniaczana lub kukurydziana, do podsypywania
Mąkę i sól przesiać do miski miksera. Dolać wodę (dałam trochę mniej) i mieszać na wolnych obrotach aż składniki dobrze się połączą. Następnie wlać oliwę cienką strużką, nie przerywając miksowania. Gdy ciasto będzie już jednorodne, zatrzymać mikser i łopatką zeskrobać ciasto z końcówki i ścianek miksera. Włączyć miksera na średnie obroty i wyrabiać ciasto jeszcze 3-4 minuty. Powinno niemal odchodzić od ścianek, być dość miękkie i nieco lepkie. Przenieść ciasto na stolnicę. Podzielić na części, po 60g każda. Nadać im kształt kuleczek i rozmieścić w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce oprószonej mąką ziemniaczaną/kukurydzianą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (14-16st.C) na co najmniej 2h.
Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek - podsypywać mąką w czasie wałkowania. Gdy osiągnie grubość 0,5mm umieścić go na pergaminie i przykryć wilgotną ściereczką by ciasto nie wyschło. Ciasto można również rozwałkować za pomocą maszynki do makaronu - ja zlepiałam 3 rozwałkowane kulki w jeden duży prostokąt. Kolejne płaty ciasta przygotować w ten sam sposób. Układać je na sobie, ale po wcześniejszym przesypaniu mąką ziemniaczaną/kukurydzianą. Trzymać pod wilgotną ściereczką by nie obeschły.
Ciasto można przechowywać do 24h w lodówce, jeśli będą szczelnie owinięte by nie wyschły.
Ja 3/4 ciasta zamroziłam. Należy upewnić się, że płaty ściśle do siebie przylegają, a następnie owinąć je bardzo szczelnie w folię plastikową, starając się usunąć jak najwięcej powietrza. Można je przechowywać do 2 tygodni. Po wyjęciu rozmrażać 6-8h.
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