Kuchnia

mięsa

Sajgonki z kurczakiem

Składniki:

Opakowanie papieru ryżowego (u mnie House of Asia – 12 arkuszy)

Pierś z kurczaka

Makaron ryżowy

Warzywa : marchewka, papryka, kapusta, fasolka szparagowa zielona, por, grzyby Mun (grzyby trzeba wcześniej namoczyć, odcisnąć i pokroić), pędy bambusa lub kiedy brak czasu i składników mrożonka Mieszanka chińska.

3 łyżki sosu sojowego

Olej do smażenia

Wykonanie:

Kurczaka doprawić solą i pieprzem, pokroić w mała kostkę i usmażyć na oleju. Warzywa pokroić w słupki, podsmażyć na oleju. Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu czyli z reguły zalać gorącą wodą na jakieś 5 minut, po tym czasie odlać wodę, a makaron pokroić tak aby lepiej połączył się z reszta składników. Do kurczaka na patelni dodać warzywa oraz pokrojony makaron ryżowy, wszystko doprawić do smaku sosem sojowym i podsmażyć aby wszystkie smaki się połączyły. Papier ryżowy zamoczyć w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie ułożyć na desce, na każdy nałożyć 2 łyżki farszu i zwinąć jak na gołąbki czy krokiety. Sajgonki układamy na talerzu w pewnych odstępach od siebie, bo papier ryżowy jest bardzo klejący, ja z reguły czekam, aż wyschną i smażę na głębokim oleju, również w pewnych odstępach aby się nie posklejały, najlepiej smakują z ryżem i słodkim sosem chili Tao Tao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation